De AFOL Show

Pelgrimstocht (deel 1) [Evenement|Wetenswaardig]

July 07, 2024 Bas en Edwin - Samen 20 jaar fan van LEGO Episode 11

Waarom moet iedere Nederlandstalige AFOL eigenlijk een tocht van minimaal 600 kilometer naar ’t Noorden maken, om zich echt een 'volwassen fan van LEGO' te kunnen noemen?
De roots van jouw begeerde plastic bouwstenen bevinden zich in een landelijk gelegen, klein stadje in Denemarken. Dat daar iets heel bijzonders met wereldallure te beleven valt - wat jij niet mag missen - lichten wij je graag in geur en kleur toe. | De AFOL Show

Aflevering 11 - Pelgrimstocht (deel 1)
Jouw hosts hebben er al een aantal keer naar gehint, maar het eindelijk was het zover; wij zijn op pelgrimstocht naar Billund geweest 😃!
In deze eerste aflevering van twee doen Edwin en Bas verlag van de heenreis, de eerste dag in ‘The Home of the Brick’ en geven ze jou een ontboezeming over hun terugreis… 😮 

Maar voordat jouw gastheren losbarsten met een nog steeds aanwezig enthousiasme, uiten zij zich - zoals altijd - open en eerlijk over de nieuwste Releases waarmee The LEGO Group de volwassen fans van bricks begin van de maand, mee heeft verrast.
Na dit intermezzo gaan ze snel over op wat zij de eerste dag in, jawel 😊, het LEGO House hebben beleefd. Niet alleen delen zij hun hilarische momenten, ook worden er tips gegeven die een toekomstig bezoek door jou vergemakkelijken; zowel voor de voorbereiding als tijdens het verblijf in de geboorteplaats van LEGO.  

Als Adult Fan Of LEGO kan een bezoek aan het LEGO House niet ontbreken aan de totale LEGO ervaring. Dus als je er al geweest bent, of je bent van plan dit binnenkort of ooit te doen, luister dan deze aflevering om herinneringen op te halen of een kleurrijk beeld (met minimale spoilers) te krijgen. Hiermee kun je je alvast laten verlekkeren door wat je te wachten staat aan bouwwerken, bouwactiviteiten, infotainment, eet- en natuurlijk ook shopping-mogelijkheden 😉.

Enorm veel luisterplezier toegewenst 🎧! 

#LEGO #AFOL #LEGOAFOL #LEGOfan #LEGOBricksLovers #LEGOcollector #LEGOaddict #LEGOset #LEGObuild #buildLEGO #LEGObrick #LEGOBricksLovers #LEGOlife #LEGOHouse #HomeoftheBrick #LEGOLAND #LEGOMOC #MOC


Contact
Graag komen wij met jou in contact, want op jezelf LEGO verzamelen en bouwen is gaaf, maar die beleving met elkaar delen maakt ’t nog leuker! 😀
Heb je suggesties, vragen of wellicht correcties voor deze podcast? Laat dan een bericht 💬 achter op één van de volgende manieren:
- Instagram: stuur een DM naar @deafolshow
- E-mail: contact@afol.show (of als je een specifieke vraag of tip voor Bas dan wel Edwin hebt: bas@afol.show of edwin@afol.show)


Disclaimer (omdat het nou eenmaal moet... 😏)
Deze podcast is (nog) niet gesponsord door The LEGO Group of een LEGO Retailer (heb je interesse in een sponsorship, stuur dan een e-mail naar contact@afol.show). Onze verwachtingen, tips of meningen zijn die van onszelf en bieden geen garanties of zekerheden. Iedere handeling die je doet op basis van onze content, is er een die uitgaat van jouw eigen verantwoordelijkheid (fijn toch? 😊).)


Credits
Jingle afkomstig van Mubert.

Bas:

Dat wij als bevlogen AFOLs graag op pad gaan om bricks te bewonderen is geen geheim. Maar waarom wij 700 kilometers met wegwerkzaamheden en files hebben getrotseerd, hoor je in deze aflevering.

Edwin:

Hallo en welkom bij De AFOL Show, de eerste Nederlandstalige podcast voor en door volwassenen die fan zijn van LEGO. In deze podcast zijn wij, Edwin en Bas, jouw hosts, en samen hebben wij zo'n twintig jaar ervaring met de plastic bouwstenen, waar je dus overal zo verslaafd en bovenal niet over uitgepraat kan raken.

Bas:

Eindelijk is het zover. We gaan uit de doeken doen waar wij afgelopen weekend naartoe zijn geweest... Maar voordat we daarmee gaan beginnen, moeten we toch weer even bekennen dat LEGO ons een beetje verrast, maar ook weer, in ieder geval heeft laten weten dat ze nog steeds niet uit hun ideeën zijn. Dus we gaan eens even wat nieuwe releases bespreken. En, Edwin, laten we eens even beginnen met diegene waarvan jij helemaal enthousiast werd.

Edwin:

Want dit is inderdaad een heel leuk ding wat er hoogstwaarschijnlijk aan gaat komen. En ik zeg hoogstwaarschijnlijk omdat we nog niet helemaal zeker weten, of dat daadwerkelijk in augustus is gelanceerd te worden of misschien wel wat later. Maar het is vanaf een officiële bron, dus we mogen het vertellen. En dat is de nieuwe uitvoering van de Ferrari F40. Hij komt dan onder het thema Speed Champions binnen. En het is een fantastisch mooi ding, kan ik je vertellen. De oude Ferrari F40, die beduidend kleiner was, op 6 studjes breed, die heb ik ook nog. En als ik nu de nieuwe zie, die acht studjes breed is, dan ziet je er op een of andere manier stoerder, volwassener, groter, imposanter uit.

Bas:

Het is wel bijzonder want het is al de zoveelste F40 zou je kunnen zeggen. Ik kan me nog herinneren dat mijn broertje ik denk dat het ergens in 2015 is geweest Ook al een F40 wist te bemachtigen. Die was overigens wel in het, ik zou willen zeggen het icons formaat; dus wat grotere auto's. En met natuurlijk de toenmalige bricks, tegenwoordig is het ook veel meer voor handen, dus kan het allemaal nog mooier. Maar ja, ik was wel een beetje verrast. Ik denk nou, ik weet dat ze natuurlijk heel veel samen doen met Ferrari, maar hij ziet er inderdaad erg mooi uit.

Edwin:

Mooi is die hè. Ja. Dus dat wordt weer uitkijken naar, zeg maar.

Bas:

ik naar uitkijk is een voertuig van een heel andere orde en dat heeft weer te maken met MARVEL. Dat was wel weer een verrassing voor mij. Niet helemaal, er was natuurlijk al eens een keertje wat aangekondigd in de onofficiële kanalen, maar daar moet je al met een korreltje zout nemen; maar het gaat dus toch gebeuren. Er komt opnieuw een zogenaamde Helicarrier van de Avengers. De eerste is nog steeds de mooiste. Die heb ik niet gekocht destijds. Ik vond dat toen echt gewoon veel te veel geld. Daarna is er nog eentje uitgebracht, maar dat was een beetje, ik zou zeggen, een beetje knullig; ook meer om te spelen. Maar dit is meer een soort, ja, model. Het lijkt een beetje op het formaat van de nieuwe Star Wars; volgens mij heet dat de Starship Collection, waarbij allemaal bekende luchtschepen uit de Star Wars series, in een iets wat kleiner formaat worden weergegeven en dit heeft daar wel een beetje van weg het is dezelfde maatvoering denk ik

Edwin:

Volgens mij ook.

Bas:

Het is zo iconisch voertuig ik ga deze zeker op mijn lijstje zetten de release datum hiervan is wel zeker dat wordt 1 augustus

Edwin:

Maar die staat ook al vermeld onder 1 augustus dus, dat is 100%

Bas:

Ja, dat is helemaal bekend.

Edwin:

Ik vind die standaard zo mooi Bas, waar die op staat. Dit wordt een hele mooie display, naar mijn gevoel als je die gaat bouwen.

Bas:

Hij hangt mooi in de lucht.

Edwin:

Ja.

Bas:

Maar er gaat ook iets anders de lucht in. En dat is ook op 1 augustus wat onze kant uitkomt. En volgens mij kan ik me nog goed herinneren; jij was zo enthousiast, ik kreeg in een keer s'avonds een appje van je. Dus het barst eens los.

Edwin:

Deze ga ik zeker kopen. Zoiets schreef ik naar jou, hè? Nou, weet je wat het is... Het is voor mijn gevoel een beetje een Aziatisch sfeertje wat daarmee opgeroepen wordt. Maar het is natuurlijk een onderdeel van de Botanical Collection. En die hebben al heel veel dingetjes gemaakt, maar dit is zo waanzinnig gaaf. Je moet je voorstellen, het is een

pruimen

Edwin:

bloesem, zo zouden we het kunnen omschrijven, maar het heeft de kleuren waarbij je het meteen doet denken aan het

Aziatische

Edwin:

sfeertje. Het is een beetje Chinees, het is een beetje Thaïs en dat doen de kleuren jou denken. Er is een heerlijk potje bij waar hij in staat, en dat is natuurlijk allemaal LEGO Fraaie kleurstelling, maar ik zou zeggen; beoordeel daar zelf over. Hij staat op een heel leuk tafeltje met voetjes wat ook een beetje de sfeer geeft dat je in een of ander theehuisje binnenloopt. Ik vind hem helemaal geweldig, dus het is de sfeer, het is het type bricks wat ze gebruikt hebben. Ik vind het een geweldige aanvulling van de Collection serie, van de Botanical serie moet ik zeggen.

Bas:

Ja, en daar blijft het niet bij, want er komt ook nog een chrysant die ook op datzelfde tafeltje staat. Dus misschien is het wel een aankondiging voor meer. Het potje in deze is anders, wel weer in zo'n hele mooie, ja ik noem dat even, de kleur is dat mooie lichte groen ik noem het even het kopergroen. En dat contrasteert prachtig met het felle oranje en geel Ja, ik ben meer enthousiast van deze, als ik heel eerlijk ben. Die andere vind ik ook mooi, maar deze dacht ik bij mezelf:'Wow, lekker fel', dat past mij wel. Dus deze, die gaat komen. Maar ja, ik ben er eerlijk in; ik heb het geluk gehad om vanaf het begin af aan die Botanicals-serie... te sparen. Overigens bijna nooit gekocht op de release datum op misschien 1 of 2 na, omdat ik die zo prachtig vond. Maar gewoon in de gaten houden want met name bij Amazon willen ze nog wel eens een keertje een hele mooie prijsje voorbij komen. En dat is de prachtig moment om die toe te voegen aan je collectie.

Edwin:

Dit zijn die wel items die zich daar voor lenen, ja; om daar eventjes geduld voor uit te oefenen. Nou goed, naast de bloemenpracht; we zijn toch bezig over voertuigen

gaat

Edwin:

op 1 juli weer iets anders komen, ook iets heel erg moois. En dat gaat thuishoren in het thema Icons, en dan moet je denken aan de nieuwe Lamborghini Countach.

Bas:

Hmm, hmm....

Edwin:

Dat is een waanzinnig voertuig wat ze daar gebouwd hebben, maar is ook niet klein. Dus je moet je moet denken aan, nou ja, zoals een aantal voertuigen inmiddels zijn uitgebracht op het hele grote formaat, is het nu eigenlijk ook de witte van Lamborghini die ze gaan doen. Ik moet zeggen, fantastisch mooi. Het is wel een serieus prijsje, moet ik zeggen, 179,99; hallo dan. Dus je moet wel heel erg overtuigd zijn van het feit die ga ik wel of niet toevoegen aan mijn collectie. Maar als je het doet, heb je naar mijn ideeën iets heel erg moois hoor. Het is heel realistisch, moet ik zeggen, dat is wat mij opviel.

Bas:

Het enige wat mij een beetje tegenviel, het model zelf is precies zoals hij is, dat hoekige en ja, het is natuurlijk wel een beetje uit mijn tijd dat dat een hele populaire auto was, dat moet ik toch wel weer even bekennen. Maar die achterlichten die zijn een beetje groot uitgevallen. Ze hebben ook dit model in Speed Champions uitgebracht, ik meen dat dat vorig jaar was. Die was zeer geslaagd en dat kleinere formaat waren ze daar wel in geslaagd naar mijn mening om die maatvoering mooi te houden. Ik vind ze een beetje té groot, maar neemt niet weg dat het nog steeds een prachtige build is. Maar ook, dat hebben we natuurlijk eerder over gehad; ik spaar eigenlijk wel al die auto's, zeker als het van de Amerikaanse afkomst is, en soms eentje er ook wel buiten. Maar wat je al zegt Edwin, ik vind 180 euro, het wordt steeds meer. Ik hik nou al aan tegen die Corvette, want die zit al tegen de 130. Nou dat is echt eentje die hoort in mijn collectie; de Camaro en de Mustang. En ja, ik denk nou ik ga keuze, ik laat deze gewoon gaan. Misschien begin volgend jaar nog een andere in die Icons serie uit, en dan geef ik mijn centjes liever daaraan uit.

Edwin:

precies Je moet op een gegeven moment ook keuzes maken. Ik denk ook niet dat het de bedoeling is dat je altijd alles maar moet aanschaffen wat LEGO released op enige data. Maar dat we het prachtig vinden, dat het een mooie build is, dat het een toevoeging is aan de geweldige LEGO collectie; dat is een ding wat zeker is denk ik. En dat hebben we toch maar even benoemd.

Bas:

Wat ik wel aan mijn collectie ga toevoegen is ook weer een voertuig, maar in dit geval eentje in twee gedaantes. En dat is wederom een iconisch iets; de Bumblebee van Transformers. Ik vind het heel gaaf dat ze best wel vrij lang na de release van Optimus Prime, ik weet nog dat ik die set destijds kocht. Het was uit en ik was zo flabbergasted, want ja, ook dat refereert weer helemaal aan mijn jonge jeugd. Ik zie mezelf nog die dingen in elkaar klikken en uitvouwen en doen. Maar die Optimus Prime heb ik echt veel en veel te duur gekocht. En dat was een beetje stom, want wat er gebeurde is dat die set die werd aangekondigd als een Exclusive... Is dat ook een aantal maanden geweest. En daarna werd die gewoon weer bij andere winkels, ook gewoon aangeboden. En natuurlijk voor een lagere prijs. Die was destijds ik kan me herinneren, 180 euro. Dat was best wel fiks. heeft vooral van doen ook met natuurlijk wederom de IP die erop zit. Van Bandai in dit geval. Maar ja, dit wat kleinere model van de bekende gele, kever noem ik het maar even, de VW Beetle.

Edwin:

Zijn jouw favoriete kleuren

Bas:

Ja, dat is weer zwart met geel hè, dus kan hem sowieso niet laten staan. Maar nee, hij past er heel goed bij. Want natuurlijk is Optimus Prime een hele grote Amerikaanse Mack truck, dus dat is überhaupt al een joekel van een ding. En dan past deze best wel goed, omdat hij gewoon een slagje kleiner is. Ik ga dus nu deze niet gelijk, hij is dus nu al uit en ik heb hem dus nog niet besteld. Ik ga ook letterlijk even wachten want ik heb zoiets van nou ik weet zeker als die op termijn wat beter verkrijgbaar is, dat dan het prijskaartje wat lager uit zal vallen dan de 90 euro die die nu is.

Edwin:

Dat denk ik. Jij hebt je lesje geleerd wat dat betreft.

Bas:

Ik heb mijn les je zeker geleerd; geduld hebben, geduld is een schone zaak zeggen ze wel eens. Maar in dit geval kan het ook echt wat euro's in de portemonnee schelen. Dat waren ze in ieder geval voor nu en dan gaan we ons even opmaken voor een heel ander verhaal blijf aan de lijn zou ik zeggen, en dan gaan we ze dadelijk even overspringen op die bijzondere reis die wij gemaakt hebben naar, en we verklappen het al even, Billund, Denemarken.

Edwin:

daar gaat hij dan beginnen jongens; een prachtig mooi verhaal, wat eigenlijk al een beetje verklapt is Bas door jou net, dat we in Billund zijn geweest. We hebben ons ooit voorgenomen dat te gaan doen, omdat het natuurlijk gewoon geweldig is. Ik vind als jij een LEGO liefhebber bent, een AFOL bent, dan moet je toch minimaal in the'House of the Bricks' zijn geweest, dat gevoel had ik althans erbij, weet je wel. Dus we hadden zoiets van joh dat gaan we een keertje doen. En normaal gesproken doe je ergens over wikken en wegen, en weet ik veel wat er allemaal bij kon kijken. Maar wij waren er toch wel vrij snel uit, dus heb ik gezegd we gaan het gewoon doen, en we gaan naar de'Home of the Brick'. En dat niet alleen, jij hebt er een heel mooi woord voor verzonnen; we zijn op Pelgrimstocht geweest, en zo was het eigenlijk ook wel een beetje, maar we hebben het gecombineerd. En de volgende dag zijn wij naar LEGOLAND geweest. Maar we gaan je eerst eens vertellen over Billund, want dat is meer dan de moeite waard. En voordat je daar naartoe gaat en wanneer je ermee bezig bent om daar naartoe te gaan, daar komt wel wat bij kijken Bas, of niet?

Bas:

Het vergt gewoon voorbereiding. Afgezien natuurlijk van het prikken van de juiste datum; daar had ik ook wel een beetje een idee bij, omdat ik ooit een keer met echt'butt weer' door LEGOLAND Billund heb gelopen. Het was nog steeds mooi, hoor daar niet van. Maar het was echt wel fris. Dus... kiezen voor een maand waar het in ieder geval het zekerder was, ook qua temperatuur. Regen is nog tot daaraan toe, maar als het echt gewoon te koud is, is dat natuurlijk niet fijn. Dan komt natuurlijk het volgende. Waar ga je slapen? Het was dit keer niet zo heel erg makkelijk om een beetje een fatsoenlijke slaapplek te vinden, omdat alles heftig aan de prijs is. En, wat we in ieder geval wel hebben kunnen doen, en dat was een mooie meevaller, omdat jij ook een hele prachtige tip had, die heb laatst ook met de luisteraar gedeeld; is om de tickets van tevoren te kopen. Online scheelt het altijd überhaupt, maar bijvoorbeeld, voor de LEGO House kun je via het Deense Toeristenbureau, die hebben gewoon een Nederlandse site, en daar kun je uiteindelijk met wat korting, het is niet veel. Maar ja iedere euro is er natuurlijk weer eentje; die kun je weer mooi aan bricks uitgeven, zeg ik dan altijd maar weer.

Edwin:

Ja...

Bas:

Dus daar heb je wat korting, en die van jou was natuurlijk helemaal mooi, want dan kreeg je eigenlijk gewoon voor één ticket, kon je met twee personen LEGOLAND in. Nou, dat scheelt dan wel weer.

Edwin:

Dat is serieus hè?

Bas:

Alleen, dat is natuurlijk het voorbereiden. Op een gegeven moment moet je ook echt gaan. En nou, dat was er nog wel eentje.

Edwin:

Dat hebben wij geweten. Laten we eerlijk zijn. Nou, laat ik zo zeggen, op het moment dat je dan besluit om daadwerkelijk te gaan, dan heb je een beste rit voor de boeg. We hebben ervoor gekozen om met de auto te gaan. En dan moet je toch serieus rekening houden met het feit dat je op z'n minst 9 uur onderweg bent. Google vertelt jou dat je er sneller over doet; ik meen te herinneren dat ze praten over 6 uur 6 of 7 uur. Nou, doe je best, maar dat gaat je niet lukken. Je wil af en toe eventjes je beentjes strekken, je wil wat eten je wil af en toe eventjes stoppen en ga zo maar door, dus 9 uur ben je zo minstens kwijt maar... Het is daarentegen ook een, ja ik vond het wel eens een prachtige rit Bas, het is niet alleen maar saai snelweg wat je gaat zien. Hoogtepuntje vond ik toch wel, want we komen toch voorbij de Bremenhaven nou was dat mooi, of was dat mooi?

Bas:

Dat was zeker interessant, ja.

Edwin:

Echt wel, echt wel. En dan ga je nog door Hamburg, daar waar ze eeuwig en altijd maar bezig zijn met de weg, dat komt er dan ook nog bij kijken. Maar dat maakt het wel interessant. Dus ik vond het een lange rit, maar een hele leuke rit. Dus wij zijn echt zochtens op tijd vertrokken; want ik meen dat wij rond de klok van 9 uur zijn gegaan.

Bas:

In ons geval wel, want wij komen natuurlijk vanuit het Oosten, dus dat is wat dat betreft wat makkelijker. Vanuit Arnhem is dat goed te doen, ben vrij snel in Duitsland. Kijk als je verderop in Nederland woont, tel daar gewoon even wat tijd bij op. En wat ik ook wil meegeven, verkijk je daar inderdaad niet op, de wegwerkzaamheden zijn altijd voltallig in Duitsland Dat is niet anders en dat zal de komende decennia ook niet anders zijn. Ja, en hoe mooi het ook is om in dit geval de haven van Hamburg voor een deel te kunnen zien. Voor de Elbe-tunnel kan het wel eens een keertje flink opstropen. Hou daar ook rekening mee. Het zijn allemaal vertragingen waar je niet op zit te wachten, maar je kunt er daadwerkelijk niets aan doen. Maar wat je zegt Edwin, dan rij je op een gegeven moment Denemarken in en dan begint het een beetje te glooien En dan ga je langzamerhand het binnenland in en op een gegeven moment moet je letterlijk de snelweg af. En dan denk je:"Waar ga ik in Godesnaam naartoe?" En dan kom je in een keer in een, nou toch best wel een beetje een ruraal gebied, en dat is dan letterlijk de geboortegrond van LEGO. En dat maakt het wel heel erg bijzonder.

Edwin:

Het geeft een apart gevoel van binnen, toch wel. Wat mij overigens, dat vind ik ook leuk om te vertellen, en ik denk als iemand dit ooit gaat doen dat je het ook gaat meemaken; als je Denemarken daadwerkelijk inrijdt dan

overvalt

Edwin:

je al een soort van rust. Ik weet niet wat het is, maar het is, wat jij zegt een gloeiend landschap maar daarnaast is het ook zo vredig, het is er zo mooi en de mensen zijn relaxed en het is daar schoon. Dat is wat mij heel erg opvult, het is daar heel schoon en wij zijn inderdaad op een gegeven moment van de grote weg af moeten gaan, op weg naar ons huisje. En dan, ach daar hebben we een stukje binnenland gezien, dat mogen we dan toch wel zo noemen; ja, ik vond het prachtig. Het was overigens een hele mooie tegenhanger, als je in het LEGO House bent, waarbij je de hele dag zeker niet de enige bent; want zo reëel moeten we ook zijn. Dan is dat best een drukte van belang, zo'n dag. En als je dan s'avonds laat terug gaat naar dat huisje in dat heerlijke binnenland van Denemarken, nou ik moet zeggen dat dat wel een hele leuke tegenhanger is hoor.

Bas:

Ja, en dat gaf je al aan, de mensen zijn heel erg relaxed, dat is best wel goed ook in zo'n situatie waar je natuurlijk te maken hebt met heel veel toeristen. En ik denk Edwin, de entree, de eerste dag gingen wij naar het LEGO House en daar kregen we meteen een warm welkom.

Edwin:

Nou, echt...

Bas:

Dat was nogal een ding, dus hoe heb jij dat ervaren?

Edwin:

Nou, ja, weet je wat het is? Op de eerste plaats heb je te maken met een bepaalde soort van spanning, je bent benieuwd hoe het eruit gaat zien en waar je terecht gaat komen en in je hoofd is dat een heel verhaal. En als je dan daadwerkelijk in het echt het LEGO House ziet staan, in dat Billund, nou ik moet zeggen wat een prachtig gebouw zeg. Hele mooie architectuur en wat mij opviel is, alles is LEGO, alles ademt LEGO. Want er zijn

bouwtechnieken

Edwin:

gebruikt; ja, dat kunnen LEGO tiles zijn bij wijze van spreken; alles is vertaald in LEGO, dus dat is

fantastsich

Edwin:

mooi. Ze hebben ook van die hele mooie bricks buiten staan, je bent gelijk in één keer in de sfeer en als je dan binnenkomt, ja jij zegt warm welkom, het is imposant zal ik bijna willen zeggen. Wat een hal jongen, het is ongekend. Prima georganiseerd, heel duidelijk, maar aan de andere kant ook heel erg mooi hè. Nog even voor de geest halen, als je binnenkomt, dan is het natuurlijk de bedoeling dat je je aanmeld, logisch. En dan hebben ze een soortement van polsbandje bedacht. Noem het maar zo, een polsbandje. En in dat polsbandje zit een,

hoe

Edwin:

moet je dat noemen Bas?

Bas:

Dat is een RFID chip, dus dat is een hele platte chip.

Edwin:

Prachtig mooi woord. En met die ID-chip die heb je dus echt allerhande dingetjes nodig, daar gaan we straks meer over vertellen, maar in dit geval hebben we ons aangemeld. Je doet die polsband om, die kan overigens een stootje hebben hoor, dat is heel stevig materiaal, en met die polsband ga je dan ook daadwerkelijk door de poortjes. Zoals je ook naar de trein gaat en noem het maar op, dus die poortjes die openen zich voor jou en je gaat naar binnen. daarnaast kom je binnen, je hebt natuurlijk de nodige spulletjes bij je en die moet je kwijt, want je wil niet met je handen vol door dat LEGO House heen, dat zal ook echt niet gezellig zijn. Dus wat heeft LEGO verzonnen? Noem het maar een ruimte achter, met allemaal lockers. En die lockers, je lacht je dood, dat is ook weer in de vorm van

LEGO stenen.

Edwin:

De kleuren van LEGO, zoals we dat gewend zijn, dat kleurrijke beeld. En ook daar, gebruik je ook weer die chip. En je pakt een kastje die jou bevalt, je legt je spullen erin, je houdt het deurtje dicht en je houdt je chip even tegen het apparaat aan. En het deurtje gaat dicht, en jij bent je spullen kwijt. En of jij nou twee keer heen weer loopt, of tien keer heen weer loopt of nog vaker heen en weer loopt, bepaal dat maar lekker zelf, dat lockertje is voor jou.

Bas:

En dat was in dit geval wel heel erg handig. Want we konden op dat moment af en toe weer even een breakje nemen en even wat drinken en even wat eten. En wat heel bijzonder is, is dat in het LEGO House, ten opzichte van andere, ik zou willen zeggen, expositielocaties, is het helemaal geen issue om bijvoorbeeld je eigen eten of drinken mee te nemen. Sterker nog, er staan in die hal een soort van picknicktafeltjes, wederom helemaal volgens, ik zou zeggen, brick- en tile-formaat. En daar ga je gewoon lekker aan zitten, en je bent zeker niet de enige, en daar ga je gewoon even een broodje doen of een drankje mee. Wij Nederlanders zijn natuurlijk daar wel bekend mee, met de spulletjes meenemen onderweg. Nou, doe het gerust, is helemaal geen issue. En, uiteindelijk sowieso aan te raden om af en toe even eruit te gaan. Want het is nogal veel Edwin, zeker op moment als je al binnenloopt. Want wat zie je dan op het moment dat jij überhaupt het eerste poortje binnen gaat?

Edwin:

Ja, zie je iets heel moois. Maar er schiet nog één ding te binnen, ik denk dat we het toch even moeten vermelden, Bas. Want er zijn misschien ook mensen die zich enigszins bezwaard voelen om te gaan, om wat voor reden dan ook. Maar, ik moet zeggen dat LEGO werkelijk overal aan gedacht heeft. Dus stel nou voor dat er een reden bestaat, en vul hem zelf maar in... Dat mensen misschien toch een beetje rekening moeten houden met de situatie zoals die is, en we weten ook allemaal hoe mensen zijn, moet je iemand daarop attent maken en LEGO helpt je daarbij. Er is een heel mooi koord, noem het maar een koord dat je om je nek hangt, en dat laat mensen als het ware zien van..."Oeh, even een beetje rekening houden met...", dat is alles. Het gaat niet om dat mensen geholpen moeten worden omdat iets niet gaat, maar je kunt je wellicht wat safer en wat prettiger voelen. Zelfs daar hebben ze aan gedacht.

Bas:

Ja, ze gaan er zelfs prat op. Er is onlangs een artikel ook over verschenen, waarbij ze-dat noemen ze het inclusiviteitsprincipe- en het gaat ook natuurlijk over mensen die bijvoorbeeld last hebben van overprikkeling, of die gewoon überhaupt op bepaalde momenten een andere vorm van afleiding moeten hebben. Daar kun je jezelf voor aanmelden, dan krijg een tasje, in dit geval met een koptelefoon of met een fidget tool, wat je ook maar wil. En inderdaad dat koord hoort daarbij, want dat zijn zoals dat heet dan, de niet zichtbare ongemakken. En die mensen bieden zij echt een hele fraaie kans om gewoon dat helemaal mee te mogen maken, gewoon net zoals iedereen. Heel goed dat je dat nog eventjes inderdaad aanhaalt.

Edwin:

Ja, want dat vond ik inderdaad een hele goeie. Ja, en als je dan daadwerkelijk door die poortjes gaat, dan gaat het feest beginnen zou ik bijna willen zeggen. En dan loop je tegen iets aan dat is zo waanzinnig en we noemen het de Tree of Creativity, dat moet je zomaar eens vertellen want jij bent... nou ja, helemaal wous ervan, want wat we nou allemaal zien, dat is natuurlijk helemaal fantastisch. Maar ik noemde net het woord imposant. Nou, schrijf dat maar met de hoofd naar de'i' hoor, want dat is fantastisch.

Bas:

6 Miljoen bricks, meer dan 15 meter hoog... voor zover ik begrepen heb één van de grootste bouwwerken ooit met LEGO bricks gemaakt. En die boom, die heeft een hele bijzondere betekenis. Dan denk je, jemig ik ben bij LEGO en waarom dan een boom? Het is ooit begonnen als een timmerman die uiteindelijk met zijn houtsnijwerken een familiebedrijf heeft opgericht. En een heel verhaal van de geschiedenis zit daaraan vast. Maar dat hout, ten opzichte van de ABS-brick, heeft altijd een hele belangrijke rol gespeeld. Dus in die zin is die keuze voor die boom... Die natuurlijk ook groeit, die letterlijk tot aan de, in dit geval dat zie je ook op het moment dat je daar in het LEGO House bent, tot aan de hemel rijkt, dat symboliseert natuurlijk ook de groei van de LEGO Group.

Edwin:

Van het bedrijf ja.

Bas:

Het leuke is dus dat je, als je daar loopt, zie je op dat bladerdek, zie je allerlei verschillende thema's. Dat verschilt overigens, want ik heb hem al een keertje eerder gezien en ik zag nu een aantal dingen dat ik dacht van:"Nee, dat kan me niet bekend voor." En het is zowel, komt'ie; het oude, dus ik zag er, heel herkenbaar echt ook setjes uit mijn jeugd tot en met dingen die nog onlangs uitgekomen waren. Die worden dan gecombineerd in een mooie display. Ja, inderdaad Ik denk dat op dat moment de toon al een beetje gezet wordt, maar op moment dat je dus boven aangekomen bent, en dat mag jij wel eens eventjes wat verder toelichten Edwin, dan breekt je de bek nog een keertje open zou ik bijna willen zeggen...

Edwin:

Ja, echt wel. En tegelijkertijd handig, althans ik vond het heel erg handig, als je inderdaad door die poortjes gaat en je gaat naar boven je komt bij die trap aan; laat je niet overweldigen door wat je ziet, maar ga naar boven. Je kijkt natuurlijk wel, maar ga naar boven. En pak het LEGO House van boven naar beneden, want dat is echt de beste volgorde. Anders zie je zoveel verschillende dingen, en het ene is nog mooier dan het andere, en je holt van links naar rechts, en dan heb je wellicht een heleboel gemist. Dus dat zou natuurlijk niet goed zijn. Wat er allemaal op die boom te zien is, dat is wat, en wat er staat dat gaan wij natuurlijk niet vertellen maar het is prachtig mooi echt prachtig mooi. En als je boven bent en je kijkt naar beneden dan pas realiseer je je eigenlijk, wat een enorm ding daar staat, hoe hoog dat bedrijf is, want die mensen die nog moeten beginnen die tocht naar boven toe wat jij al gedaan hebt, dat zijn echt minifigs hoor.

Bas:

Eenmaal boven aangekomen kom je in een grote hal. En die hal begint met iets interessants. Er staan daar in de vorm van, ik noem het even dieren, wordt er met de verschillende LEGO systemen als het ware exact hetzelfde dier weergegeven. En die dieren zijn gemaakt natuurlijk van Duplo, van de bekende LEGO System en Technic. Dat geeft al meteen ook een stukje uitleg over wat je daarna allemaal nog te zien gaat krijgen. Want het is letterlijk voor de allerkleinsten tot en met de volwassenen; die worden allemaal in het LEGO House bediend. En die activiteiten die ze daar doen worden vastgelegd, digitaal, waardoor je dus aan het uiteinde van jouw bezoek een prachtige terugblik hebt op alle fun activiteiten, die je-al niet samen of helemaal in je eentje-, maakt allemaal niet uit, die je gedaan hebt. Dus, neem de moeite om eventjes bij dat soort dingen stil te staan. Het kan niet missen, want qua kleurcodering en

iconen is

Bas:

het zo duidelijk dat gaat helemaal goed komen.

Edwin:

Daar helpen ze je wel mee, want op een gegeven moment denk je van:"Jeetje, wat heb ik nou eigenlijk allemaal gezien en wat heb ik allemaal gedaan?" Maar daar heeft LEGO ook weer iets fantastisch inderdaad op gevonden; die helpen jou daarbij, je krijgt een keurig overzicht, een heel leuk filmpje. En ze laten je zien waar je allemaal al geweest bent, waar dat dan precies was in dat LEGO House, en dat wat er nog open staat, daarvan kun je zelf gaan bepalen, oké dat ga ik nog doen, weet je wel. Dus het wijst zich eigenlijk allemaal vanzelf. En die ruimte waar wij zijn begonnen Bas, boven, dat was natuurlijk met een mooi woord de Masterpiece Gallery. Dus En daarin krijg je een overzicht van de creatieve breinen onder de AFOLs, zo zou ik het eigenlijk willen noemen, want het ene is nog mooier dan het andere. En ik kan me zo voorstellen, dat ook dat met de tijd gewisseld wordt. Misschien dat jij dat wel kan beamen, want dat was in jouw tijd misschien anders.

Bas:

Dat is, want er stonden letterlijk-ik denk geen enkele beeld die daar stond was dezelfde. En ik kan me herinneren, ik denk dat het ergens aan het einde van de Corona-tijd is geweest dat ik voor de laatste keer naar Billund ben geweest, en ook voor de eerste keer ook het LEGO House heb mogen bezoeken. Ja, dat is ook de manier om gewoon steeds opnieuw ook diegene die al een keertje eerder is geweest uit te nodigen. Want ik vind het verbazingwekkend; er zijn builds bij met stijlen, verschillende groottes, maakt echt niet uit-het hoeven geen joekels van dingen te zijn, kan ook klein- maar met zulke bijzondere bouwtechnieken en heel slim gebruik van de bricks... Ja, het zijn letterlijk de Masters, dat kun je zo wel zeggen. En dat is overigens niet alleen in die Masterpiece Gallery. Als je wat verder komt in die andere zones, zie je die wel wat meer. Dus je blijft in die zin ook wel, buiten de activiteiten die je kan doen, ook gewoon je ogen uitkijken.

Edwin:

Ja, dat is het.

Bas:

Die zones dat is iets, ik weet nog dat ik toen je op een gegeven moment zei van:"We gaan even nu niet die ene kant op die ons enorm aantrekt-daarover later wat meer- want dat is een beetje te veel voor nu." Maar je hebt dus verschillende kleuren, en die kleuren die staan allemaal voor een bepaald, nou ja, ik zou zeggen ook een thema. En in de rode zone zijn wij begonnen En ik kan me nog herinneren, ik denk dat we nog de trap niet af waren, en we hadden al de bricks in de hand en we waren aan het bouwen.

Edwin:

Ja, heerlijk.

Bas:

Dat is ook natuurlijk iets wat er ook bij hoort. Het is echt niet alleen kijken, het is ook gewoon veel doen. En met name natuurlijk voor de kids is dat gewoon geweldig. We kregen de opdracht om een eendje te bouwen, overigens ook weer een iconisch iets natuurlijk in de LEGO geschiedenis. Ook daarover zo dadelijk nog wat meer, maar dat is dan even leuk om eventjes vast te houden. Maar ook hele andere activiteiten zoals bijvoorbeeld, ze hebben een bibliotheek met allerhande LEGO boeken. En En ik dacht:"Hey ja, dat klopt, die heb ik wel eens een keertje gezien", voorbijkomen op bol.com of whatever. En daar kun je dus ook je gewoon even terugtrekken, en gewoon eens even lekker gewoon door een boek over minifigs bladeren, of bijvoorbeeld over het LEGO House zelf. Het is dus heel divers wat je daar kan doen.

Edwin:

Ja, dat is wel apart, want het is een stukje ruimte, ondanks alle drukte en het geroezemoes van mensen en alles wat er te doen is, is dat een momentje van'eventjes tot mezelf komen'. Maar daarnaast is LEGO niet alleen steentjes, want er is onzakkelijk veel op papier gezet, en dat is meer dan de moeite waard om daar eens een kijkje te gaan nemen. Zeker weten. En toen zijn wij doorgestoken, want volgens mij als je langs bibliotheek loopt, als ik me dat allemaal heel goed kan herinneren-en dat kan ik- toen kwamen wij in de gele zone. Wij kwamen in de gele zone terecht. En daar zijn wij natuurlijk ook weer aan het bouwen gegaan. En, hetgeen wat wij daar gemaakt hebben is uit mijn hoofd gezegd is dat de vissenafdeling Bas? Ja hè, dat was zo verschrikkelijk leuk. Ik wil er eigenlijk niet al te veel over vertellen, maar in ieder geval je krijgt de mogelijkheid dat je je eigen levende wezen bouwt. In dit geval is het dan een onderwaterwezentje. En hoe dat dan allemaal verder gaat en de mogelijkheden die daar geboden worden is meer dan leuk. En dat moet je echt gaan beleven.

Bas:

Die manier van, zou bijna willen we zeggen, het tot leven brengen van je bouwwerkje, al dan niet ondersteund door muziek of wat voor hilarische situaties, Ja, het kind in een ieder komt gewoon los. Dat kan niet anders. We hebben ze allemaal gezien hoor. Kruipen tussen die stenen en zoeken naar het juiste kleurtje en vormpje. Om het daarna maar zo mooi mogelijk te maken. Ga daar dus zeker daar even de tijd voor nemen om je gewoon lekker een beetje onder te laten dompelen in dat... ja, dat hele leuke speelse sfeertje wat wat ze te creerën.

Edwin:

Ja, ja...

Bas:

Maar op een gegeven moment moesten we er toch aan; we hebben eventjes gepauzeerd, even wat energie erin, en toen gingen we naar de zogenaamde groene zone. En ik had je al een beetje gewaarschuwd, want dat was wel een beetje het, nou in ieder geval; ik vind het het summum wat betreft diorama's. En het is een ongelooflijk groot diorama waar allerlei scènetjes worden weergegeven in de vorm van meerdere werelden. Ze noemen het de World Explorer. En je komt ook letterlijk op allerlei delen van de wereld terecht als je daar aan het rondstruinen bent. Wat het zo mooi maakt is dat er allerlei bijzondere en hele slimme bouwtechnieken worden gebruikt. Ze hebben natuurlijk ook heel goed gekeken naar de AFOLs, wat die allemaal bedacht hebben, maar zelfs als ik daar rondkijk zie ik nog steeds dingen die ik denk van,"Oh, wacht eens even, dat is super vernuftig gedaan." Dus neem er de tijd voor, niet alleen om lekker gewoon helemaal in die verhaaltjes en alles wat ze hebben neergezet, lekker in mee te kunnen laten voeren; maar vooral ook om naar de details te kijken. Want ik kan me nog goed herinneren Edwin ik moest je bijna uit de bak trekken. Want om fotootjes te maken; was nogal een dingetje. Zeker gezien de grootte daarvan...

Edwin:

Ik biedt bij deze alsnog mijn excuus aan, want ik lag bijna zelf in het diorama.

Bas:

Ongelooflijk.

Edwin:

Oh, niet te geloven. Maar ja, het gebeurt gewoon, want je wordt daartoe aangetrokken op een of andere manier. En het is zo ontzettend gaaf. Naast het feit dat ze zo'n prachtig mooi verhaal kunnen bouwen, ze kunnen het verhaal wat ze vertellen bouwen ze daadwerkelijk, en ik vind het zo creatief van geest dat ze dingetjes kunnen bedenken dat wij dus inderdaad zeggen van:"Jeetje, wat slim" of"Oh, wat goed, en dat ik zelf daar nooit aan gedacht heb." Nou vul maar in hè. Het

is te

Edwin:

mooi voor worden, echt waar.

Bas:

Langzamerhand daalden we dus af, want uiteindelijk ga je vanuit de top

eigenlijk

Bas:

letterlijk de kelder in. En wat je daar aantreft, in de zogenaamde History Collection, dat is het verhaal, de historie...

Edwin:

Maar weet je, voordat wij daar naar beneden gaan Bas, is misschien het vermelden waard dat dat een hele mooie belevenis is. Want LEGO heeft daar eigenlijk een heel goede weergave van hoe het eigenlijk in LEGO land is gegaan. En we duiken als het ware, zoals jij dat zo mooi zei, het verleden in. Maar dat laten hun ook zien met kleuren. Dus je gaat met die trap naar beneden, en iemand die daar naartoe gaat, die gaat dat beleven. ik wel het vermelden waard, want dat hebben ze meer dan fantastisch gedaan; je gaat niet zomaar even met een trapje naar beneden.

Bas:

Dat is helemaal waar, inderdaad; het is dat je even een soort rust, even afstand nemen van dat alles, dat kleurrijke-zoals je al zo mooi zegt- wat je gezien hebt; en dan even terug in de tijd. Dat doen ze op een hele leuke manier. Daar wordt de historie van de LEGO groep zelf-hoe het eigenlijk ontstaan is van die timmerman, die Ole Kirk- en ook al die familie die daar een rol heeft gespeeld, met het vormen van het bedrijf zoals we het nu kennen. Tegelijkertijd zie je dus ook de historie van de sets en de bouwsystemen; die wordt min of meer chronologisch, naast dat historieverhaal, kun je dat bekijken. En daar staan echt iconische sets waarvan ik, als ik ze weer zie denk ik:"Oh, ja klopt dat heb ik toendertijd ook gehad." Of, ook sets waarvan je gewoon weet, omdat er natuurlijk ook onder de AFOLs gewoon over gesproken wordt of dat mensen het gewoon heel erg graag zouden willen bemachtigen. En die staan daar dan gewoon opgebouwd soms zelfs nog gewoon volledig intact in doos. Dat is natuurlijk überhaupt al prachtig om dat te zien. En, ze geven ook met dat

tijdsverloop

Bas:

ook de topstukken weer. Het zijn dus ook echt de dingen-ik denk dat ik niks verklap als ik zeg dat natuurlijk het iconische gele kasteel, met de gele bricks, die staat daar natuurlijk in volle glorie- maar veel meer dan dat. De hele bekende Technic sets, en noem het maar op. En

uiteindelijk,

Bas:

in het hart,

kom

Bas:

je in een ruimte, waar je je eigen collectie kan samenstellen te midden van, wederom een weergave in tijd van alles wat er in de verschillende thema's is uitgegeven. Het is natuurlijk een greep uit, want het is onmogelijk om alles te laten zien, maar het is echt een volledige flashback. Ik weet dat ondanks dat ik er al een keer geweest was, wederom, hoeveel foto's heb ik gemaakt, van sets die ik dacht van:"Prachtig, die had ik eigenlijk ook misschien wel een keertje kunnen bemachtigen", maar niet gedaan. Dan ook af en toe momentjes van spijt zijn er toch ook wel, maar ook heel veel herkenning. En ik denk dat op het moment dat wij bij bezig gingen met het samenstellen van onze collectie, houden ze niet heel erg rekening met de AFOLs moet ik zeggen. Dus we raakten aan het klikken; dus je gaat als het ware browsen gewoon door alles wat er in al die jaren is uitgebracht, en die kun je dan in je eigen kast zetten. Maar, we moeten toch met onze schaamte bekennen dat die kast voor ons een beetje te klein was, dus dat er niet allemaal in. Maar goed, het was in ieder geval wel heel erg leuk om dat te doen.

Edwin:

Mijn god,

dat beeld

Edwin:

blijf ik dus mijn hele leven bij me houden. Want, jongens, wat heb ik daar een last van mijn rug gehad. Echt niet normaal gewoon. Maar superleuk. Maar ik heb genoten om twee redenen, in die ruimte naar beneden: A is het fantastisch wat er allemaal bewaard is gebleven, door het bedrijf en door de mensen daar; echt die

stukken

Edwin:

die ze in hele mooie hoedanigheid hebben staan. Aan andere kant was het ook de herkenning, wat zo leuk is om te zien, want dat is voor jou natuurlijk nog veel meer dan voor mij. Dat bij een veel eerder jaartal begon jij al van:"Oh, maar dat heb ik vroeger ook gehad""Oh, en daar ben ik mee begonnen." En dit herken ik en dat herken ik. En dat zal iedereen op zijn beurt, zal dat natuurlijk op zijn eigen manier hebben. Maar geweldig. Echt heel erg leuk.

Bas:

Het is uiteindelijk helemaal niet van belang hoe lang je al met LEGO bezig bent, want inderdaad de hele scala staat er. Van het prille begin tot aan bijna nu. En dus iedereen heeft daar gewoon nostalgie, dat kan gewoon niet anders. Dat kan niet missen. Ja, één deel want we begonnen een beetje aan het einde van de dag te lopen, we hebben letterlijk gewoon vanwege de hoeveelheid dingen die je kan doen en zien, gewoon één zone overgeslagen. En toen zeiden we:"Nou, die komt misschien de volgende keer dan maar weer." Het was ook wel leuk om te zien voor mij dat de activiteiten al daar ook gewoon anders waren. Dus ook dat verandert gewoon met de tijd. Dus een tweede, derde of misschien zelfs vierde bezoek is altijd wel de moeite waard, met een paar jaar ertussen. Maar na al dat kijken en al dat lopen en al dat bouwen, dan moet er ook wat gebeuren. En toen gingen wij, voordat we iets als afsluitertje gingen doen, even een break nemen letterlijk en figuurlijk.

Edwin:

We hebben ons laten verrassen, maar we hebben ons ook laten vermaken. Want zoals gezegd alles in de LEGO-stijl en zo ook als jij daar een hapje gaat eten. Maar voordat ik daarover ga vertellen, kan ik ook iedereen aanraden om dat van tevoren, voordat je gaat, een reservering te maken. Want, de kans is althans heel erg groot dat als je het leuk vindt om dat te gaan doen, dat het eenvoudig weg vol is. En dat moet je ervoor zijn, dus ik zou zeggen boeken van tevoren. Maar als je daar binnenkomt dan kom je in een restaurant wat als het ware gemanaged wordt door robots. En dat zijn de LEGO robots en die zorgen ervoor dat jouw eten op een gegeven moment wordt klaargezet, zodat je dat kan gaan pakken. Dat is echt fantastisch. Maar om uit te leggen en niet al te veel te verklappen. Op basis van, niet een gesproken woord naar de bediening toe, maar op basis van LEGO stenen bepaal jij wat jouw diner gaat zijn. Je maakt dus een opbouw van hetgeen wat jij zo dadelijk op je bordje wil zien. En daar hebben ze een prachtig, noem het maar een computertje staan aan tafel, en daar schuif je als het ware de lade met jouw opbouw van steentjes in, en dan gaat er een filmpje spelen, en dat filmpje zorgt ervoor dat je helemaal te zien krijgt wat er nou uiteindelijk met jouw bestelling gebeurt.

Bas:

Dat was wederom, een hele leuke, grappige manier om inderdaad je bestelling door te geven. Hilarisch eigenlijk. Dus zeker doen. Maar dat was het nog niet helemaal. Want met een gevulde maag, en even alles weer een beetje verwerkt wat we die dag gezien hebben, gingen we er toch nog even wat indrukken in stoppen. Want Edwin, wat vind je daar nou nog meer in het LEGO House?

Edwin:

Nou, laat ik zo zeggen, voordat jij naar buiten loopt, en voordat jij struikelt over alles wat we enthousiasme noemen in je lijf, mag je dat nog even botvieren in de, daar komt-ie, de LEGO Store, want die hebben ze daar natuurlijk ook. En die is super, maar dan ook superleuk. De bouwwerken die ze daar boven langs wand op hebben, bij alle vakken waar je de LEGO sets terugvindt; nou, dat lijkt wel een museum in plaats van een shop, dat is gewoon superleuk. Maar wederom, alles wat ook alles is daar natuurlijk te krijgen, naast de hele exclusieve dingen-daar gaan we zodadelijk nog wat over zeggen- maar kun je eigenlijk wel zeggen dat doorgaans alles daar te vinden is. Als je dan zoveel dingen hebt gezien, en je bent enthousiast om te gaan bouwen, of je collectie aan te vullen, of weet ik veel wat, of een herinnering mee te pakken-dat kan het natuurlijk ook zijn-, dan gaat je dat daar absoluut lukken. Dit is een van de mooiste shops die ik ooit in mijn leven gezien heb van LEGO.

Bas:

Ik denk dat dat ook komt omdat,

zoals

Bas:

je al aangaf, je hebt ook LEGO House Exclusives. In onze aflevering over de Exclusive sets, hebben we dat een beetje benoemd. Deze zijn dus ook daadwerkelijk alleen in het LEGO House te verkrijgen. Het is ook gewoon de serie, de Home of the Brick. En, vanaf het begin af aan-sinds dat het ergens in 2017, meen ik, is het open gegaan- wordt er zo om het jaar, of per jaar, komt er een nieuwe bij. Vorig jaar was dat de Piraat, de grote minifiguur in zijn piratenornaat, en die

is

Bas:

dus alleen daar te krijgen. Nou, ik heb hem toendertijd laten importeren. En uiteindelijk was er dus onlangs weer een nieuwe uitgebracht en dat is best wel een bijzondere set. Je kunt het mooi vinden of niet, dat is natuurlijk met iedere set zo, maar ze maken er wel iets van wat iedere keer refereert aan de LEGO-historie. En in dit geval gaat het over de drie verschillende LEGO-systemen, die zo goed en kwaad als het kan met de reguliere bricks, wordt weergegeven-wederom een DUPLO, een stukje van natuurlijk het Townplan zoals dat heet-waar het ooit echt mee begonnen is met City-, en natuurlijk ook LEGO Technic. Dat is de laatste, nummer vijf in de reeks, maar tot onze grote verrassing was er nog een andere. En dat ging wel heel erg terug in het verleden, want dat was nummertje één. En wat is dat Edwin?

Edwin:

Nummertje 1; een prachtig mooi verhaal dat is natuurlijk de Wooden Duck. En het leuke daarvan is dat die Ole Kirk Christiansen vroeger natuurlijk ooit begonnen is als houtbewerker. En het eerste, nadat hij de overstap had gemaakt, de noodzakelijke overstap zeg maar, is hij speelgoed gaan maken, en dat speelgoed maakte hij van hout. En laten we zeggen, één van de eerste dingen die hij toen gemaakt heeft, is die Wooden Duck. En die Duck is zo iconisch voor het bedrijf LEGO geworden in zijn algemeenheid, dat ze hebben gezegd; dat wordt de eerste Exclusive set die wij gaan maken onder de noemer Home of the Brick. En ik moet zeggen, het is een hele kleurrijke, leuke set, maar tegelijkertijd een heel mooi stukje historie wat je daardoor mee in je collectie had. Dat vind ik echt heel erg gaaf.

Bas:

Wat mij dus letterlijk verraste is dat hij dus er gewoon weer stond, want ik kan me nog goed herinneren dat ik, nou, pak een beetje, ik denk dat 2022, misschien 2021 is geweest dat ik daar was. En toen was'ie er niet meer, er waren een aantal anderen wel.

Edwin:

Dat klopt ik heb

horen

Edwin:

zeggen Bas-dat

was

Edwin:

een medewerkster van die LEGO Shop- omdat dit eigenlijk

zo'n

Edwin:

iconisch iets is, dit is verbonden aan die Ole Kirk. En net wat je zegt, ieder jaar komt er misschien iets bij en uiteindelijk houdt het ook een keertje op, en zo was het ook met die Wooden Duck. En toen heeft die familie gezegd van:"Luister, waar het hier bij ons ooit mee is begonnen, is die Wooden Duck, en het mag niet zo zijn dat die er dan niet meer is", weet je wel. En natuurlijk zou je kunnen zeggen, dat gaat dan een beetje ten koste van de zogenaamde exclusiviteit van een set, aan de andere kant moeten we ons natuurlijk ook bedenken dat LEGO hele andere belangen heeft als de verzamelaar. En dat LEGO natuurlijk ten alle tijde wil blijven uitstralen van'Zo zijn wij begonnen'. En dat is de reden dat jij nu de Duck wel in de schappen hebt zien staan.

Bas:

Juist, ik was daar best wel blij mee, want ik had hem destijds denk ik links laten liggen, of misschien waren het de laatste, ik weet niet meer. Maar in ieder geval zo voltallig voorradig, had ik het toen niet gezien. Het enige wat er echt niet meer is, is nummer 2, die is wel helemaal uitverkocht, de grote moldmachine moet ik zeggen. En de overige zijn er allemaal nog wel. Ja, mooi. Ik had destijds

niets

Bas:

meer meegenomen dan die Architecture set van het LEGO House. Die dus later gewoon een set werd, die je ook via LEGO.com kan bestellen. Dus daarmee is het inderdaad puur een Architecture set geworden.

Edwin:

Ja.

Bas:

Maar buiten de piraat, hebben we toch inderdaad weer wat items kunnen toevoegen aan deze exclusieve reeks. Ik vind echt ook niet alles even mooi, ik ben daar heel eerlijk in, maar diegenen die me aanspreken, zeker vanwege het verhaal, nou dat is natuurlijk heel erg leuk om wat mee naar huis te nemen. En ik ben eerlijk, dat is eigenlijk ook het enige dat je mee naar huis zou moeten nemen. Want de rest van de LEGO aldaar, je betaalt in Deense Kronen, het is gewoon allemaal een stukje duurder.

Edwin:

Een stukje...

Bas:

Zeker met de kleine sets is het gewoon echt soms wel tot 30% duurder; dus het is zonde om het daar te kopen. Terwijl je letterlijk de Duitse grens overgaat, en je uiteindelijk het voor een veel mooiere prijs kan krijgen, precies dezelfde set.

Edwin:

Daar weten we alles van!

Bas:

Daar weten we alles van... Nou ja, je mag het wel verklappen hoor, ik vind het niet zo heel erg; je mag het wel verklappen, wat we op de terugweg hebben gedaan.

Edwin:

Want op

die terugweg

Edwin:

zijn wij natuurlijk

gestopt

Edwin:

bij Hamburg. En het heet daar eigenlijk Harburg. En bij Harburg zit een winkelcentrum En in dat winkelcentrum vind je de keten terug van Smyths. En daar zijn wij natuurlijk even geweest En dat zijn totaal andere prijzen, in verhouding met

Billund

Edwin:

Dat is echt ongelofelijk. Dus, daar zijn we even lekker tekeer gegaan, op de manier zoals ons dat past. Dus, wat jij zegt, hou je in als je daar bent Probeer je emotie een beetje te beheersen, want A is het niet handig om met al dat spul naar huis te moeten trekken, en het is zonde van je portemonnee. Dus kijk daar, geniet daar, ga naar huis toe en sla hier je slag, dan wel onderweg.

Bas:

Dat is een prachtige afsluiter van ons eerste deel zou ik willen zeggen, van deze pelgrimstocht. Want er komt natuurlijk nog een dag. De dag daarna zijn we naar LEGOLAND geweest. Het is het oudste LEGOLAND dat er bestaat de eerste. Dat is natuurlijk überhaupt al heel erg bijzonder om daar mogen rond te wandelen. Maar wat daar allemaal te zien is en hoe we dat beleefd hebben, dat gaan we je in volgende aflevering vertellen. Want eerst deze indrukken, nu we het allemaal weer een zien schieten, wat we nou allemaal gezien hebben in die bewuste eerste dag, volle dag in Billund, is toch best wel heel erg veel.

Edwin:

Zit je er best wel weer vol van, ja inderdaad.

Bas:

De volgende keer gaan we lekker door op LEGOLAND en voor nu, ik denk, ik heb zoveel zin om weer te gaan bouwen. Wanneer we zo dadelijk klaar zijn, dan trekken de stekker eruit. En dan ga Ik letterlijk gewoon eens even hier een doos neergooien.

Edwin:

Ja, ik ga het ook doen ook. Heerlijk. Het enthousiasme moet eventjes uit mijn lijf, dat gaan we zeker doen. Leuk dat je luisterde naar De AFOL Show. Ben je benieuwd wat wij in deze podcast gaan delen over LEGO voor volwassenen? Klik dan op volgen in jouw favoriete podcast app. We zijn benieuwd wat jij als AFOL graag van ons zou willen horen. Op Instagram kun je een direct message sturen naar@DeAFOLShow of stuur een e-mail naar contact@AFOL.Show. Heb je een specifieke vraag of tip voor Bas of Edwin? Stuur dan een e-mail naar bas of edwin@afol.show. Graag ontvangen we jouw reactie om er een echte show voor volwassen fans van LEGO van te maken. Tot de volgende AFOL Show!