De AFOL Show

Struikelen over LEGO bouwwerken in Limburg [Evenement]

April 19, 2024 Edwin en Bas Episode 6

Jouw gastheren gaan graag op bezoek bij andere AFOLs tijdens LEGO evenementen. Een daarvan leidde - door de naam - tot grote verwachtingen, maar als deze dan ook nog eens overtroffen worden, dan geven wij jou daar zeker een verslag van | De AFOL Show

Aflevering 6 - Struikelen over LEGO bouwwerken in Limburg
In deze eerste Evenement-aflevering nemen de praatgrage Edwin en Bas jou op innemende wijze mee in een verkenning van Bricktopia XL, een evenement van het Limburgse  Dutchbricks. Na een lange reis van de gastheren door het mooie Zuiden, staan in Landgraaf een hoop prachtige LEGO bouwwerken èn mooie gesprekken met AFOLs te wachten.

Er zijn veel ervaringen uitgewisseld met enthousiaste MOC-ers die daar hun kunstzinnige talenten hebben geshowd. Naast bijzondere details herkenden wij sets uit onze eigen collectie, waardoor de connectie met deze volwassen fans van LEGO makkelijk werd gelegd. In ons onderhoud met deze heuse kunstenaars gaven zij ons uitleg over de bouwtechnieken die zij in hun meesterwerken hebben toegepast. Van onderwaterlandschappen, ruimtebasissen en Formule 1 auto’s; het was te veel om over terug te mijmeren. Daarom hebben we een selectie gemaakt, en onthullen wij jou onze indrukken over:   
- Een zeer gedetailleerd Middeleeuws landschap
- Niet van echt te onderscheiden Formule 1 raceauto's
- Een City compleet bestaand uit Modulars
- Hoe je met meerdere modellen met een soort set kan maken
- Een boven- en onderwaterwereld
- En hoe je jouw bricks kunt laten bedrukken

We willen geen enkele bouwer of standhouder tekort doen, dus als we weer eens Nederland of België doorkruisen voor een LEGO User Group bijeenkomst, dan laten we zeker het noeste werk van de andere deelnemers aan bod komen in deze  eerste Nederlandstalige podcast voor en door volwassen LEGO fans.
 
Veel plezier met het beluisteren van deze verslaglegging van het LUG-evenement Bricktopia XL!

#LEGO #AFOL #LEGOAFOL #LEGOfan #LEGOlife #LEGOcommunity #LUG #LEGObrick #LEGOBricksLovers #LEGOcollector #LEGObox #LEGOaddict #LEGOset #LEGObuild #buildLEGO #LEGOMOC #MOC #LEGOtown #LEGOtrains #LEGOWinterVillage #LEGOIcons #LEGOCity #LEGOSpace #LEGOCastle #LEGOSpeedChampions #LEGOModular #LEGOStarWars #CREATORExpert #LEGOCREATOR #Creator3in1 #LEGOBrickHeadz 


Contact
Graag komen wij met jou in contact, want op jezelf LEGO verzamelen en bouwen is gaaf, maar die beleving met elkaar delen maakt ’t nog leuker! 😀
Heb je suggesties, vragen of wellicht correcties voor deze podcast? Laat dan een bericht 💬 achter op één van de volgende manieren:
- Instagram: stuur een DM naar @deafolshow
- E-mail: contact@afol.show (of als je een specifieke vraag of tip voor Bas dan wel Edwin hebt: bas@afol.show of edwin@afol.show)


Disclaimer (omdat het nou eenmaal moet... 😏)
Deze podcast is (nog) niet gesponsord door The LEGO Group of een LEGO Retailer (heb je interesse in een sponsorship, stuur dan een e-mail naar contact@afol.show). Onze verwachtingen, tips of meningen zijn die van onszelf en bieden geen garanties of zekerheden. Iedere handeling die je doet op basis van onze content, is er een die uitgaat van jouw eigen verantwoordelijkheid (fijn toch? 😊).)


Credits
Jingle afkomstig van Mubert.

Bas:

We hebben een cadeautje voor jou als AFOL. Wij zijn samen op pad geweest en wat we daar gezien hebben is een heuse bonusaflevering waard.

Edwin & Bas:

Hallo en welkom bij de AFOL Show, de eerste Nederlandstalige podcast voor en door volwassenen die fan zijn van LEGO. In deze podcast zijn wij, Edwin en Bas, jouw hosts. En samen hebben wij zo'n twintig jaar ervaring met de plastic bouwstenen, waar je dus o zo zo verslaafd en bovenal niet over uitgepraat kan raken.

Edwin:

Waar zijn wij geweest? Wij zijn bij een fantastische LEGO beurs geweest in het zuiden van het land, in Landgraaf wel te verstaan, en die beurs heette Bricktopia en

Bas:

XL.

Edwin:

XL ook nog eens ja.

Bas:

Ja, niet vergeten.

Edwin:

Nee, dat is absoluut wel belangrijk, want het was heel erg huge. Maar in ieder geval, het is georganiseerd door een club. Ja, ik noem die mensen echt enthousiastelingen, gepassioneerde LEGO-bouwers. En die noemen zich Dutchbricks en dat is de Dutch LEGO Community. En het was werkelijk een geweldige presentatie wat die gasten hadden.

Bas:

Ja, het was ook wel een beetje anders als wat wij al eerder gezien hadden. Een poosje geleden zijn we naar Steenwijk geweest, van de andere LEGO Club, de Bouwsteen, en dat is dan Mega Bricks Steenwijk heette dat. En daar waren we, overigens trouwens wel in een positieve zin, verrast dat daar heel veel handelaren waren. Natuurlijk waren er ook wel dingen om te bekijken, maar daar hebben we ook vooral lekker kunnen koopjes scoren.

Edwin:

Ja, ook niet onbelangrijk, toch?

Bas:

Zeker

Edwin:

Maar ik moet zeggen, het verschil tussen het binnenkomen in Steenwijk, qua beleving dan, en het binnenkomen hier bij Bricktopia is, dat je daar een walhalla had van mogelijkheden waar je dingen kon kopen. En hier werd je als het ware overvallen door mensen die zo enthousiast bezig zijn met LEGO bouwen en dat is toch ook wel heel erg leuk. Want ik moet heel eerlijk zeggen, toen we binnenkwamen, wat overigens niet meeviel, want we waren zeker niet de enigen die daar naartoe kwamen. En toen kwamen wij als het ware gelijk bij de eerste, de beste standhouder terecht. En die mevrouw had een werkelijk heel mooi afwisselend landschap. En ze heeft heel veel flora en fauna, wat ze laat zien. Geweldig.

Bas:

Ja, het was inderdaad een middeleeuws landschap wel te verstaan. En dat is natuurlijk een zeer geliefd thema onder de AFOLs. We kennen het natuurlijk ook wel als het Bricklink Designer Program, nou volgens mij is de helft van de inzendingen heeft wel het middeleeuws thema. Maar goed, ik vind dat ook erg mooi, dus ik vind dat niet vervelend om het zomaar even te zeggen. Maar wat ons er vooral opviel is dat ze inderdaad mooie bomen had, en wat erg leuk was, was dat die letterlijk voor onze neus uit elkaar gehaald werden even te laten zien hoe die dan ook in elkaar staken. En eigenlijk natuurlijk heel vernuftig, een aantal bouwtechnieken die hadden we wel eens gezien, maar ja iedereen geeft daar zijn eigen twist aan en dat werd ook met heel veel geduld gedaan.

Edwin:

Absoluut en ze heeft ook heel veel details wat ze laat zien, niet alleen in bomen, maar denk bijvoorbeeld ook aan een vijverpartij wat ze maakt een brug. Maar bouw maar eens een bruggetje wat je over het water laat lopen. En ze heeft ontzettend veel soorten van tuintjes waar weer bepaalde dieren in rondlopen en echt geweldig maar ze heeft bijvoorbeeld ook looppaden gemaakt en dan moet je je voorstellen we kennen allemaal wel uit bepaalde sets dat dat een afgesneden Een stuk boomstronk is, noem ik het maar. Maar wat deed zij? Zij maakt daar een looppad van, waardoor je helemaal door dat landschap wat ze gebouwd heeft, daar wordt je doorheen geleid. En dat heeft ze op een fantastisch mooie manier gedaan. En wat ik absoluut ook te vermelden waard vind is dat ze met hele kleine brickjes, 1 bij 1 brickjes, kleine rondjes, daar heeft ze die thuis gemaakt en dan moet je denken aan bepaalde vormen van stromuren, als je dat dan voor kunt stellen. En dat heeft ze daarmee gecreëerd en daarmee heeft ze allerlei scènes laten zien. Maar ook gemotoriseerd, had een watermolen gebouwd die ook daadwerkelijk draait. En het water gaat ook echt door dat meertje heen, door die riviertjes heen, ik moet zeggen, chapeau. En dan waren we nog maar vijf minuten binnen. Alhoewel, ik het ook erg leuk vind om te vertellen dat die mevrouw, hoogstwaarschijnlijk onbewust hoor, heel veel te vertellen had en dus ervoor zorgde dat wij op een gegeven moment dachten bij onszelf, ja:"maar we moeten nog zoveel zien, we moeten weg. En hoe kunnen we hier nou beleefd wegkomen bij die mevrouw?

Bas:

Ja, het is bijna inderdaad onbeleefd, zeker als iemand gewoon echt de tijd voor je neemt om het allemaal uit te leggen. Maar we hebben ook een bouwwerk gezien waar we eigenlijk gewoon even lekker rustig konden kijken in die zin van eens even de details opnemen zonder dat we tegelijk ook met de bouwer in aanraking kwamen. En dat was een megagroot schaalmodel van de Notre-Dame de Paris. Ik weet nog wel dat jij zeer enthousiast daar ook op reageerde.

Edwin:

Nou klopt ook, het is natuurlijk een ontzettend groot ding wat daar staat. Waarbij ik me dan altijd afvraag van"Jee, wat een werk om dat daar naartoe te krijgen, om dat aan mensen te laten zien.", maar ze hebben toch de moeite genomen. Ik vond het echt geweldig. Maar wat mij opviel is dat je direct werd meegezogen in de sfeer die daar ook heerst als je de Notre-Dame bezoekt. Je bent daar ook echt. En als je dan kijkt naar ornamenten die je terugvindt op de Notre-Dame in het echt, heeft'ie dat echt daadwerkelijk allemaal kunnen laten zien. En daar heeft hij bricks voor gebruikt. dat steentjes zijn, bricks zijn die wij echt allemaal kennen. Maar waarvan ik overtuigd zeg, wij weten nog niet half, wat kun je daar nou eigenlijk allemaal mee doen. En hoe kun je ze gebruiken en wat kun je daarmee creëren. En dat heeft deze Notre-Dame-bouwer absoluut gedaan hoor. Want de ornamenten van glaswerk, de ornamenten van daken, van gevels die je moet creëren Alles wat het tot een Notre-Dame maakt zoals wij dat, ogen dicht en je ziet een Notre-Dame voor je, dat krijgt'ie voor elkaar. Heel erg mooi.

Bas:

Wat mij inderdaad opviel is van we liepen letterlijk de hoek om en we zagen het staan en in één oogopslag was van dat architecturele bouwwerk gewoon duidelijk wat dat was. Er stond weliswaar een kaartje nog bovenop van wat het dan moest zijn, maar ik denk:"Ja dat hoeft eigenlijk niet", want dat was wel overduidelijk. Nee, dat was zeker een heel mooi ding om eens even rustig bij stil te staan. Maar wat iets heel anders was, was eigenlijk een totaal ander onderwerp, zou ik moeten zeggen.

Edwin:

Ja, jij doelt waarschijnlijk op die prachtige raceautootjes die wij tegenkwamen.

Bas:

Zeker, ja,

Edwin:

Ja, dat was fantastisch mooi. Het is totaal iets anders dan waar we vandaan kwamen, maar dat was ook het leuke van deze beurs, omdat je als het ware wordt meegenomen in allerlei vormen van bouwen en wat kunnen we en wat voor sferen bestaan er eigenlijk, want er is natuurlijk voor iedereen wat wils, en iedereen kiest voor zijn eigen ding en al die mogelijkheden komen daar tezamen, geweldig. En zo stuiten wij dus op die stand van die raceauto's, mooi.

Bas:

Wat heel erg leuk was om te zien is dat, deze man was ook echt een racefanaat, hij wist letterlijk ook de types van de auto's te benoemen en hij had er vooral heel veel van Max Verstappen gemaakt, waarbij erg opviel dat het niet zozeer een auto van een jaar, nee dat was natuurlijk van verschillende modeljaren, maar binnen zo'n modeljaar dan ook weer van Verschillende bestikkeringen van de verschillende races en ook nog eens een keer de verschillende uniformen, in dit geval in de vorm van een minifig uitgedrukt. dat dan ook allemaal nog met LEGO kan, was natuurlijk al heel erg bijzonder. Maar ik weet nog wel dat we ook een soort herkenning ding had.

Edwin:

En dan moet je mij eerlijk gaan vertellen wat jij precies bedoelt, want als ik naar raceauto's kijk, dan moet ik alle eerlijkheid zeggen dat ik dat heel erg leuk vind om te zien, want met name die minifigs waar je net op duidde, die beste man heeft me er ook uitgelegd uniform bij een bepaalde wedstrijd hoort, dus je mensen zijn helemaal into die autorace sport. En die passie die iemand ergens voor op kan brengen vind ik natuurlijk fantastisch, want dat had die man gewoon. Kijk of jij nou een gepassioneerd autoracer kijker bent, ik hoor van mensen om me heen die kijken op TV, ik niet, moet ik eerlijk zeggen. Maar ik voel wel het enthousiasme in mijn onderbuik als ik die man hoor praten, dat vind ik altijd heel knap als iemand dat kan. En wat ik dan zie Bas, dat zijn de autootjes die hij gebouwd heeft met heel veel zorg. En ik zeg dan hier eerlijk, het lijkt wel een modelautootje. Het heeft bijna niks meer te maken met LEGO.

Bas:

Dat is wat ik bedoelde!

Edwin:

Ja echt hè.

Bas:

Het deed inderdaad denken aan modelauto's en hij noemde het ook bij naam van Bburago. Die hebben heel lang een stijl gehad, en ik meen dat dat 1 op 43 was, maar houd me ten goede, voor de beste modelbouwers, want dat zou misschien wel eens anders kunnen zijn. Maar hoe dan ook, het was letterlijk, ik zag als het ware die dingen weer in die doos zitten met zo'n plastic raampje erin met dat autootje. Maar toen we een beetje beter gingen kijken, zagen we toch nog wat studs en her en der natuurlijk ook een een studluster te studluster te kunnen maken. Maar voor de rest, als je het niet geweten had en je had er snel voorbij gelopen, dan had het ook een diecast modelletje kunnen zijn.

Edwin:

Ik wou zeggen, dat had je dat zo 1-2-3 niet eens door, hè

Bas:

Wat daar ook bij opviel was natuurlijk dat die raceauto's, Formule 1 auto's, laten we het even bij naam noemen. Die hebben natuurlijk allemaal ook hun eigen uitstraling en kleur. De stal van Max Verstappen om het zo niet te zeggen. Is dat donkerblauw. En dat donkerblauw is natuurlijk. Het is een prachtige kleur. Ooit een keertje geïntroduceerd in de nieuwe politie. het sub-thema binnen City. Maar er is niet zo heel veel van te krijgen. En dat gaf hij dus ook wel aan. Dat het best wel lastig was om al die verschillende vormen, die bochtjes en plates, noem het maar op, allemaal bij elkaar te krijgen om zo'n ding te maken. Dus daar heb je ook wel een beetje geduld voor nodig, denk ik. Maar wat eigenlijk ook iets was wat een beetje onder... Letterlijk in dit geval onder de kap te zien was, is dat er gebruik gemaakt werd zowel van Technic als van het reguliere LEGO systeem. Maar dat het Technic stuk eigenlijk bijna helemaal gecamoufleerd Het moest wel anders dan krijg je zo'n wielophanging en zo allemaal niet voor elkaar. Maar dat was heel mooi voor een groot gedeelte aan het oog onttrokken.

Edwin:

Ja, geweldig gedaan. En ik moet zeggen dat, kijk als je aan een stuurtje draaide, dan gingen de wielen van links naar rechts en het motorblokje, de zuigers, alles werkte zeg maar. En dan ondanks dat het niet jouw directe ding is, Word je toch enthousiast. Want het is heel erg mooi gemaakt. En ik kan me ook nog herinneren Bas, dat hij op een gegeven moment die hele grote Formule 1 auto liet zien, uiteraard ook in donkerblauw. En daar had hij dus wel de instructies voor om dat te bouwen. Hij zegt maar dan begint natuurlijk het volgende verhaal. Dan moet je dit gaan verzamelen. Want donkerblauw, jij al, is natuurlijk een moeilijke kleur om aan te komen. En daarnaast was het toch ook nog wel best een kostbare geschiedenis. En dan denk ik van... Ja, als je er gek van bent, dan ga je dat gewoon doen. Want ik meende dat hij zei dat hij rond de 750 euro kwijt was.

Bas:

Ja, als je het gewoon helemaal from scratch zou moeten doen. Je zou geen, LEGO-verzameling hebben. Iedere brick kun je natuurlijk op BrickLink gewoon terugvinden wat dat moet kosten. En die bouwinstructies, nou ja, daar ging het maar. Bijvoorbeeld die stickervellen, die waren zo specifiek en zo specialistisch gemaakt. Ja, Daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Dat is allemaal heel erg uniek.

Edwin:

Maar ik vind dat je kunt geld uitgeven en geld uitgeven en die man is natuurlijk heel erg gepassioneerd over datgene wat hij doet en daar geeft hij een hoop geld aan uit, maar hij maakt ook echt iets heel erg moois. Chapeau.

Bas:

Dat zullen we niet zo gauw meer vergeten. Maar wat ook niet zo gauw meer zullen vergeten, is toen we weer in een ander gedeelte waren. En toen kwamen we eigenlijk wat meer in de, ik zou maar even zeggen, de stijl van bouwen, het onderwerp van bouwen, waar wij beiden enorm geïnteresseerd in zijn. En dit was natuurlijk met de Modulars. En daar stond me wel het een en ander, ja, ook aan bestaande modulars natuurlijk, die we gewoon allemaal wel kennen. En natuurlijk uit de verschillende jaren. Maar ook heel veel zelfgemaakte, zelfbedachte

Edwin:

Want het is natuurlijk wel een set wat wij kennen, maar dan nog zijn deze mensen in staat om zo'n set niet één, maar op z'n minst twee keer te gaan kopen. En dan bouwen ze daar een grotere uitvoering van, als dat een set eigenlijk van zichzelf is. Heel herkenbaar op de eerste plaats, maar ook heel erg knap dat alles klopt. Wat een sfeer werd daar gebouwd, super leuk.

Bas:

Ja, absoluut. Ja, de details die waren heel mooi aangebracht, tot en met prieeltjes aan toe. Het stadsplein kan ik me nog wel herinneren, met een park eromheen, waarbij je gewoon je daadwerkelijk in een stad waande. hij tot zo'n bouwwerk kwam. Ik dacht echt, verbazingwekkend; ik denk niet dat ik dat zo snel na zou kunnen doen. Maar ook die onbevreesdheid om gewoon maar te gaan beginnen en met een aantal ideetjes en voorbeelden dan toch iets te maken. Eentje die viel mij op en dat moet ik even een beetje uitleggen voor diegenen die dat niet kennen. Hij noemde het het Moon Theater en dat is het theater van Buster Moon uit de film Sing, de animatiefilm van de Illumination. En dat is een, ja, überhaupt natuurlijk wel een iconisch gebouw in die animatiefilm. Maar hij heeft letterlijk gewoon dat zitten te ontleden hoe het eruit zag, en dat dus in LEGO nagebouwd en met een paar kleine hintjes, zo hing er aan de voorkant een mini koalaatje, we hebben er helaas maar eentje die echt gelijkend is op koala zou ik zeggen. En ja,, dat was wel ook wel een heel mooi verhaal erachter

Edwin:

Ja, Maar mooi, wat ik ook zo heel erg leuk vond, Bas, is dat hij op een gegeven moment op een hele gezellige prettige manier brak hij in, in ons enthousiaste onderlinge kletsen over alles wat wij zagen, want uiteindelijk had hij de garage op de hoek, de bekende set de garage op die hoek, die had hij omgebouwd en wij herkenden de kleuren en toch ook wat de bricks in die set gebruikt

edwin_1_04-16-2024_155853:

worden en daar waren

Edwin:

wij over aan het kletsen, kwam met een prachtig mooi verhaal, viel die zomaar in omdat we met die man al uren aan het kletsen waren, zeg maar. Dus dat was al de eerste kennismaking met Frank die je van je leven niet meer gaat vergeten. Dat heeft hij gewoon superleuk gedaan. Wat ik het vermelde waard vind in deze ook, is dat hij ook de moeite nam, net zo goed als die mevrouw dat deed toen we binnenkwamen, dat bij deze beurs, en dat moet ik bij Dutch Bricks echt onderschrijven, dat dat mensen zijn die niet alleen laten zien wat ze gemaakt hebben en daarbij dan op de borst kloppen. Het zijn mensen die wel degelijk trots zijn, maar ook jou daarin willen meenemen. Met andere woorden... Ze leggen ook uit hoe ze iets gedaan hebben en ze leggen jou uit hoe bezig zijn, hoe ze het bedenken en ook de missers die ze wel eens hebben, want ook bij bij hun gaat niet altijd alles in één keer goed, en dat hoeft ook helemaal niet. Maar dan ga je steeds meer thuis geraken in de wereld van LEGO bouwen, want daar ga je uiteindelijk toch voor naar deze beurs. daar en vond ik hem een geweldige kerel in. Na al dat moois wat we gezien hebben van die Frank, gingen we op weg naar boven, dus we gingen de trap op en daar kwamen we op verdieping 2 en ook daar kregen wij weer ontzaggelijk mooie dingen te zien en we stuiterden eigenlijk net zoals we dat beneden deden, direct op een stand van een man die daar eigenlijk heel rustig en tevreden achter zat te kijken, maar toch iets heel moois had gebouwd. Die man had een onderwaterwereld gecreëerd, we werden midden van de wereld getipt, weet je nog, door Frank van daar moet je echt eens gaan kijken, want daar heeft hij fantastisch voor elkaar. En dat was ook zo. Hij heeft zowel het boven op het water, als wat gebeurt nou eigenlijk als je onder water gaat kijken. Wat voor wereld tref je dan aan? En ik moet zeggen dat die man met hele gewone boomtjes zoals wij dat kennen en met plantjes en met bloemetjes en met noem al die elementen waarop die wij allemaal kennen. Heeft hij gecreëerd dat die wereld er toch uitziet alsof jij denkt van;"Ik ben hier onder water". Dat vind ik knap, want die sfeer, het is niet alleen bouwen, technisch bouwen van, hoppakee, dat zetten we zo op elkaar; maar hij creëert ook een sfeer, hij creëert een verhaal, die man geeft jou een gevoel mee. En bij mij althans is dat helemaal geslaagd.

Bas:

Ja, het was ook heel mooi gebruik gemaakt van alle verschillende waterdieren die LEGO rijk is. We zagen daar bijvoorbeeld de orca uit City, die ook tegenkomt in de grote, onderzee, ik moet zeggen de onderzoeksboot, zo heette die. Maar bijvoorbeeld ook de dofijn die origineel eigenlijk uit Friends komen, maar ook de zeehondjes en een hele bijzondere, de lantaarnvis die daar op de bodem lag, dus het was inderdaad een lust voor het oog.

Edwin:

Dat was die zwarte vis Bas?

Bas:

Inderdaad.

Edwin:

Ja, die had ik ook nog nooit gezien

Bas:

Ik ook niet. Nee, dat was een bijzonder ding. Daardoor raakte we ook met de bouwer aan de praat. Maar het deed ook jou in ieder geval boven water, stond daar iets wat jou niet helemaal zeg maar ongemoeid heeft gelaten. En volgens mij kun je maar even vertellen wat daartoe geleid heeft.

Edwin:

Nou ja, weet je wat het is? Hij had op een gegeven moment het wateropvlak dus boven gemaakt en op dat water dobberde een hartstikke leuk zeilbootje. En wat mij direct opviel aan dat bootje is dat hier nog geen gebruik is gemaakt van, noem het maar, van doekjes, weet je wel, van stoffen om daarmee of vleugels of zeilen of whatever te maken. Maar ook die zeilen waren nog gebouwd van LEGO. En toen heb ik me dus laten vertellen door jou, dat dit dus eigenlijk een GWP'tje was, in 2020 als ik me niet vergis. En, toen moest je een aankoop doen van minimaal 200 euro, zoals het toen was, en er werd deze GWP cadeau gedaan. Maar los van dat verhaal vond ik het gewoon zo'n geweldig ding. Omdat ik het gewoon een sfeertje vind ja waarvan ik zeg; je voelt jezelf dat je boot zit als je dat ding zag, dus ik was echt gewoon verkocht. En dat kwam er helemaal toen we op een gegeven moment een stuk verder de ruimte in liepen en ik een stand tegenkwam met, Belgische mensen waren dat, meen ik. En daar stond'ie, dus ik liep heel enthousiast naar toe en zei;"Bas, daar staat'ie", weet je wel. En zo is dat gekomen. En nu staat ie hier in mijn LEGO-kamer. Ik kijk er echt tegenaan, geweldig, superleuk.

Bas:

Ik heb hem inderdaad in 2021, dat was het jaar dat hij uitgegeven was, als onderdeel van de Ideas Contest. Dus ieder jaar mogen mensen in het kader van LEGO IDEAS dus ook in zendingen doen wat dan uiteindelijk een GWP gaat worden dat heeft er ook een keertje er toegeleid dat een prachtige Amerikaanse auto hebben gekregen. Dit was dan uiteindelijk de boot. Het was wel toepasselijk want ik kocht op dat moment de Barracuda Bay, dat is eigenlijk een schipwrak, waar je ook weer een schip van kan maken, helemaal in de Piraten-sfeer. En daar kwam in dit geval zo'n zeilbootje bij, dus dat was wel helemaal'into de watersfeer' Maar ja, je hebt daar echt een hele mooie aankoop aan gedaan, want hij is natuurlijk inderdaad toch al bijna drie jaar oud. En, dit is ook een zeer gewild item, want ja, het was, zoals jij zelf al zei, 200 euro is voor een hele hoop mensen toch een beetje te hoge instap. Ja, en ja die Barracuda Bay was al gewoon best wel vrij prijzig. Je kreeg toch wel heel wat voor je terug, moet ik eerlijk zeggen hoor. Maar zoals gezegd, je hebt daar echt een mooie toevoeging voor jouw collectie.

Edwin:

Dat ben ik helemaal met je eens. Mooie doos ook, by the way. Ik vind het een super leuke foto. Die dolfijntjes springen uit het water. Dat zijn die dolfijntjes die jij net benoemde dat hoort eigenlijk bij Friends. En hier springen ze uit het water. Zoals Flipper dat hij deed; ken je die uitzending nog van Flipper? Dat vroeger op TV was; geweldig. Dus nou ja, daar gaat weer van alles door je hoofd. Ik ben er echt blij mee.

Bas:

Iets wat ons ook wel een beetje, net zo goed raakte, omdat wij zelf ook enkele daarvan in ons bezit hebben, was dat wij op een gegeven moment bij een van de bouwers die had van de, zeg maar even de grotere automodellen, die in eerste instantie bij CREATOR Experts zijn uitgebracht. Later werd dat Icons. En daar zagen wij dat bijvoorbeeld de Ford Mustang, die in 2019 is uitgebracht, als een sub-thema Vehicles van. En daar stond dus niet alleen een Mustang, maar daar stond ook een pick-up truck, daar stond ook een, ik noem even de Shelby Cobra variant, een Jeep-achtige. Nou in dit geval wel zes verschillende auto's gemaakt, eigenlijk uit diezelfde set. Dat was herkenbaar omdat namelijk die velgen van de Mustang, die werden dan weer hergebruikt, en natuurlijk ook de kleuren, die waren overeenkomstig, maar daar bleef het niet bij.

Edwin:

Een beetje dat is een blauw-wit combinatie. Ja, knap hoor. Ik moet echt zeggen dat ik dat heel knap vind, want die autootjes zijn echt allemaal gewoon perfect om te zien. Niks in elkaar geknutseld en dat allemaal gemaakt van één bestaande set. Dat heeft hij dus ook gedaan met de pick-up truck. Die had hij daar ook staan. Die heb ik ooit een keer gekocht als zijnde een toevoeging bij mijn Kerstdorp. Ik heb dan toen achter in die pick-up truck, die heb ik helemaal volgeladen met kerstbomen en dergelijke. Dus dat was een super leuke sfeer. Maar wat heeft die man gedaan? Die heeft naast het feit dat hij die truck natuurlijk in zijn geheel daar heeft staan, heeft hij aan de hand van die steentjes ook nog weer drie totaal andere auto's gemaakt en daaronder zit onder andere die Mercedes SL die heeft hij ervan gebouwd. Nou waanzinnig om dat ding te zien, vind ik echt gewoon heel mooi. En daar staat een oldtimer, had hij ernaast staan; waanzin en je vindt overal, exact-zelfs bij die Ford Mustang- dezelfde velgen en dergelijke terug. Maar, ondanks dat'ie diezelfde elementen gebruikt, creëer je toch een totaal andere sfeer. Dat liet'ie op deze manier wel heel erg goed zien. Fantastisch.

Bas:

Zekers. Ja, absoluut. Als klap op de vuurpijl stond daar natuurlijk dan ook nog de voor velen wel de bekende Porsche 911, de witte variant, die je dan zowel in de Carrera versie kan maken als de Targa versie. En ja, dat was wel helemaal uitgepakt, want daar stonden in totaliteit, met de Porsche 911, wel acht verschillende auto's. Waaronder een Lamborghini, de Countach versie. Maar ook een Ferrari en een Ford GT; eigenlijk te veel om op te noemen. Maar ik vond het vooral inderdaad leuk om eens een keertje dat zien; we kennen natuurlijk heel veel autobouwers die de meest mooie varianten maken. Of het nou in de schaalformaat is van de Speed Champions, of in dit geval de wat grotere Icons serie. Maar zo bijzonder, dat je dus eigenlijk met zo'n set, ondanks de bouwinstructies, dat je daar heel erg lekker op door kan variëren. Er zullen vast en zeker ook wat extra bricks zijn gebruikt en misschien wat weggelaten; dat lijkt mij logisch als je zulke afwijkende modellen gaat maken. Maar toch, je herkent meteen aan de kleurstelling, maar bijvoorbeeld ook aan het raam of aan de velgen;"Hé, dat is wel die originele set geweest."

Edwin:

Het voorbeeld van je creativiteit gebruiken, dat moet ik wel zeggen; dat is bij deze man wel een ding wat je met een hoofdletter mag schrijven. Hij is echt heel erg goed in dingen bedenken, creatief zijn, nadenken over dingen, en het dan ook nog eens weer uitvoeren. Ja, geweldig om te zien. Maar bij een volgende beurs zal deze beste man er ook wel weer staan hè?

Bas:

Absoluut, maar over creativiteit gesproken, we hebben ook iets gezien wat eigenlijk niet direct LEGO was, maar waar je wel hele creatieve dingen mee kon maken.

Edwin:

Jij doelt op die beste meneer die zijn bedrijf heeft, naast zijn vaste werk, en dat bedrijf, dat noemt hij Brick Print. En die man die heeft een viertal 3D-printers thuis staan. En daarmee kan hij, naast het feit dat hij zelf dingen maakt in die printer, maar hij kan ook steentjes bedrukken. En daarvan moet ik zeggen dat'ie... ja, op een hele leuke manier een toevoeging geeft aan bijvoorbeeld de Modulars, als je die gaat bouwen. Denk aan de graffiti aan de muren, wat je tegenwoordig tegenkomt. Denk aan als je ergens geld moet pinnen, je moet een geldautomaat opzoeken. Nou, al dat soort dingen kun je dus creëren zonder dat je dus altijd maar van alles en nog wat moet stickeren; want dat is natuurlijk ook altijd een dingetje onder ons AFOLs. We vinden het allemaal wel leuk, maar als het niet zou moeten en het steentje zou bedrukt zijn, wat natuurlijk niet altijd kan, dat snap ik ook wel, maar het zou wel veel mooier zijn. En deze man heeft hier een fantastisch mooi antwoord op. Ja, weet je, het is wel niet direct het LEGO bouwen, maar het is wel heel vernuftig nadenken over hoe kan ik mijn LEGO meerwaarde geven, hoe kan ik het er mooier uit laten zien. Nou, dat doet die vent toch wel heel erg goed.

Bas:

Jazeker, het was inderdaad dus zoals het In het echt buiten is. En natuurlijk kun je met de bricks heel veel maken. Maar soms zijn een aantal iconische dingen, zoals bijvoorbeeld het logo van de Geldmaat, die zul je niet in een LEGO-set terugvinden. Maar dat was in dit geval er prachtig op geprint, en dat blijft natuurlijk ook heel lang goed. Ja, en met die 3D-printers maakte hij dus ook van die minifiguren, er stonden er nog een aantal. Ik had het begrepen van hem dat hij eigenlijk al bijna alles had verkocht. En dat was ook wel te begrijpen ook, want ze zagen er prachtig uit. En nu waren er nog de bekende Spacemen, die stonden er nog in allerlei verschillende soorten kleuren. Maar bijvoorbeeld ook een super grote LEGO Technic auto. En ik herkende hem meteen, want dat setje, dat heb ik in het verleden ook gehad. Dat is echt een heel bekend klein modelletje van LEGO Technic, wat kan laten zien hoe je iets met een tandwiel, dat je je wielen kan sturen en dat soort zaken. En dat stond daar eventjes supersized daar op die toonbalie, zeg maar. Ja, heel erg gaaf en ook heel erg fijn geprint. Die techniek die wordt natuurlijk ook steeds beter. Dus, daar had hij een paar mooie dingen mee gemaakt.

Edwin:

Ja, hij is heel precisieus, en wat ik me heb laten vertellen door die man is dat hij met een printkop werkt van 0,4 millimeter. Het kan kleiner, maar dat gebruikt hij in de praktijk, in de regel, niet; maar wat hij maakt doet hij echt fantastisch Ik denk dat we best mogen vermelden dat het bedrijf Brick Print is te vinden op Facebook. Maar als je zelf ooit van mening bent van,"Joh, ik vind het leuk om iets te laten bedrukken", om welke reden dan ook- denk ook aan minifigs die je in allerlei sferen en voor allerlei doeleinden kunt gaan gebruiken- daar kan hij ook voor zorgen. Ga gewoon naar Facebook toe, zet bij de kolom zoeken, typ je Brick Print in en je komt bij zijn bedrijf terecht. En de rest laat zich allemaal vanzelf volgen.

Bas:

Zeker. We hebben uiteindelijk daar weer mooi naar gekeken en je krijgt dan ook weer ideetjes hoe je je eigen stad kan aanpassen of wat je nog meer voor leuke dingen je in mooie LEGO kamer kan zetten om naar te kijken. Maar we gaan natuurlijk ook weer een andere opname doen. En waar gaan we het die keer over hebben?

Edwin:

Ja, want je wordt heel erg hebberig Bas, van al die beurzen die wij bezoeken, hoe leuk het ook is. Maar ik denk dat we een volgende keer absoluut eens moeten gaan praten over wat wij nou uiteindelijk allemaal verzameld hebben, zo door de jaren heen mogen we ze onderhand wel zeggen; waar we tegen aangelopen zijn en waarom we dat hebben aangeschaft. En zijn er nog specifieke dingen die jij nog als toevoeging gaat brengen in die volgende uitzending?

Bas:

Nou, ik denk dat het ook leuk is om de mensen een kijkje te geven in naar waar wij zelf naar uitkijken; van welke sets we graag nog aan onze verzameling gaan toevoegen, maar ook vooral aangeven waarom we dat dan willen. Dus achter ieder set zit eigenlijk wel een verhaal of een reden om het te kopen en die kan heel divers zijn. En ik denk dat het ook leuk is voor de luisteraar om een beeld te krijgen bij hoe je zo'n verzameling kan opbouwen. Dus dat gaan we de volgende keer eens even lekker uit de doeken doen.

Edwin & Bas:

Leuk dat je luisterde naar de AFOL Show. Ben je benieuwd wat wij in deze podcast gaan delen over LEGO voor volwassenen? Klik dan op'Volgen' in jouw favoriete podcast-app. We zijn benieuwd wat jij als AFOL graag van ons zou willen horen. Op Instagram kun je een Direct Message sturen naar@deafolshow, of stuur een e-mail naar contact@afol.show. Heb je een specifieke vraag of tip voor Bas of Edwin? Stuur dan een e-mail naar bas- of edwin@afol.show. Graag ontvangen we jouw reactie om er een echte show voor volwassen fans van LEGO van te maken. Tot de volgende AFOL Show!